
نوازندگان خياباني مجوز ميگيرند؟ / تنها يک کنسرت خياباني و صحبتهاي چهار موزيسين
پس از گذشت يک سال همچنان شيوهنامه طراحي شده براي ساماندهي اجراهاي خياباني به مرحله اجرا نرسيده است.
ايران آرت: چند روز پيش همراهي سالار عقيلي با يک گروه موسيقي در خيابان، نظر خيليها را جلب کرد. کاري که بسياري ديگر از خوانندگان ميتوانند آن را در مقياس وسيعتر انجام دهند تا حال خراب امروز مردم را کمي بهتر کنند. عقيلي که عنوان کرده اين کار را از ته دل انجام داده، ميگويد:
"حاضرم اگر شرايطي فراهم شود براي مردم در يک فضاي باز کنسرت برگزار کنم."
به گزارش همشهري، حضور و فعاليت گروههاي موسيقي خياباني و همچنين برگزاري کنسرتهاي موسيقي عمومي براي مردم، دو موضوعي است که هنوز ارگانها و نهادها نتوانستهاند برايش کاري انجام دهند و حتي موافقت ارشاد و حتي شهرداري براي انجام اين کار باعث شده برخي ديگر از ارگانها موانعي را ايجاد کنند.
پروندهاي که باز نشده بسته شد
آبانماه سال گذشته بهدنبال برخورد انتظامي با يک گروه 3نفري موسيقي در رشت، واکنش بسياري از هنرمندان، شهروندان و مسئولان هنري را بهدنبال داشت. آن زمان معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از ساماندهي اجراهاي خيابان سخن گفت، ساماندهي که بعد از يک دوره گويا بهدست فراموشي سپرده شد تا شايد وقتي که اتفاق ديگري همچون رشت رخ داد بار ديگر وعدهاي در اين خصوص داده شود.
حسيني، معاون هنري 13ماه پيش خبر از تدوين پيشنويسي داده و عنوان کرده بود:
"اين شيوهنامه با همکاري نهادهاي شهري که مشارکتشان در اين امر لازم است و تأييد کميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي تدوين ميشود و انشاءالله وحدت رويهاي را در اين زمينه ايجاد خواهد کرد تا از يکسو فرزندان ايران زمين؛ دختران و پسران نوازنده که در خيابان به مشق آنچه ميتوانند، مشغولند، دچار آسيب و مشکل نشوند و از سوي ديگر نغماتي که شايسته نيست، به گوش مردم کشورمان نرسد."
محمدالهياري، مديرکل دفتر موسيقي وزارت ارشاد درباره تدوين اين شيوهنامه به همشهري ميگويد:
"سال گذشته دفتر موسيقي وزارت ارشاد جلساتي را با مسئولان مربوطه ازجمله معاونت فرهنگي و اجتماعي شهرداري و نيروي انتظامي درخصوص برگزاري کنسرتهاي خياباني و فعاليت گروههاي موسيقي داشته و بهدنبال آن دفتر موسيقي مجوز را در مورد قطعات و محتواي کار صادر ميکند، شيوهنامهاي صادر ميکند که يک بخش آن تعاريف چگونگي فعاليت گروهها و نحوه صدور مجوز براي فعاليت بوده و در اين شيوهنامه وظايفي که پليس، اداره ارشاد استانها و شهرداري بايد داشته باشند نيز نوشته شدهاست."
وي ادامه ميدهد:
"پيشنويس اوليه آماده شده، اين شيوهنامه براي ناجا و معاونت فرهنگي و اجتماعي ارسال شده اما با توجه به گذشت زمان، فرايند کار پيش نرفته و تا حدي متوقف مانده است. اما تا جايي که اطلاع دارم معاونت فرهنگي و اجتماي شهرداري اظهارنظر رسمي کرده و موافقت خود را هم اعلام کرده است. بايد بار ديگر نهادهاي متولي درباره اين موضوع گرد هم آمده تا بتوانيم به تصميمهاي لازم و نتايج مطلوب برسيم."
تنها اجراي يک کنسرت عمومي
حمايت و ساماندهي از گروههاي موسيقي خياباني وعدهاي بود که هنوز محقق نشده، اما در اين ميان پيشنهاد برگزاري کنسرتهاي خياباني براي مردم ازجمله صحبتهايي بود که به ميان آمد و اين موضوع يکبار با اجراي محمد معتمدي در بوستان آب و آتش محقق شد اما پرونده آن با همين يک اجرا نيز بسته شد.
با اجراي کنسرتهاي خياباني حال مردم را خوب کنيم
حسين زمان؛ ترانهسرا و آهنگساز درباره برگزاري کنسرتهاي بزرگ براي عموم مردم به همشهري ميگويد:
"من خودم مشتاق اين قضيه بودم صحبتي با اعضاي شوراي شهر از جمله آقاي حقشناس داشتم و خواستم در اين زمينه کمک کنند؛ دوستان با استقبال از اين موضوع عنوان کردند با آقاي حقشناس صحبت کردند؛ و آنها نيز قرار شد پيگير شوند و هنوز منتظر جواب هستم." زمان ادامه ميدهد:"جوانان ما نيازمند فضاي شاد هستند، خانوادهها با اين حجم از گراني نميتوانند از پس هزينهها بربيايند و چطور ميتوانند پول بليتهاي گران کنسرت را بدهند؟ اميدوارم شرايط بهگونهاي شود که بتوانيم کنسرتهاي خياباني برگزار کنيم. متأسفانه مسئولان در اين زمينه بلاتکليف هستند و يا اينکه مشتاق نيستند که مردم در يک جا جمع شوند؛ دليلش را نميدانم."
موضوع ديگري که زمان به آن اشاره ميکند، حضور گروههاي موسيقي جوان خياباني است. زمان در اين زمينه ميگويد:
"کسي که دنبال هنر موسيقي ميرود؛ نوازندگي و خوانندگي ياد ميگيرد در درونش عشق و علاقهاي به هنر موسيقي نهفته است، اين افراد هنرمند و مستعد در جامعه بهطور حتم نيازهاي مادي هم دارند که بايد آن را مرتفع کنند تا بتوانند زندگي خود را بگذرانند. گروههاي موسيقي جوان از همين قشر هستند، افرادي با عشق و علاقه که نياز مادي هم دارند و شايد در ميان آنها اندک گروهي بدون نياز مادي فعاليت کند. بهنظرم اين گروهها باعث تلطيف فضاي جامعه ميشوند و بايد از آنها حمايت کرد و دستشان را گرفت نه آنکه چوب لاي چرخ آنها بگذاريم."
از ميان نظرات
نزهت اميري؛ موسيقيدان و رهبر ارکستر:
گروههاي موسيقي خياباني در رنج هستند. ساعتها راه ميروند و 12ساعت ساز ميزنند. گاهي تحقير ميشوند. اين رنج کشور من و جوانان را نشان ميدهد. بايد با در اختيار قرار دادن امکانات اوليه حتي براي آنها کار ايجاد کنيم. اگر مسئولان مصمم هستند که اين گروهها را زيرنظر بگيرند، بيايند به شکل زيبا و اصولي گروههاي موسيقي را ساماندهي کنند، برايشان جاهايي آماده کنند مانند فرهنگسراها، مکانهاي خاص عمومي و بوستانها اما هيچکسي به فکر نيست.
موسيقي در هرحالتي حال آدم را خوب ميکند و گسترش موسيقي بد نيست. بايد دست بهدست هم بدهيم و کاري براي هنرمندان جوان انجام دهيم. در اين ميان اجراي افراد معروف در قالب کنسرتهاي خياباني ميتواند مؤثر باشد. بايد اين گروههاي موسيقي خياباني هم صنفي داشته باشند؛ کسي که بتواند از فعاليت آنها حمايت کند. اين گروهها از قشر تحصيلکرده و دانشجو هستند.
رضا يزداني؛ آهنگساز و خواننده:
حضور گروههاي موسيقي و نواختن موسيقي نشاط را به همراه ميآورد، باعث ميشود مردم در يک مقطع زماني حتي کوتاه شاد شوند. يک شادي مقطعي و کوچک در دل اين همه مشکلات براي مردم چه مشکلي دارد؟ موسيقي حتي فضاي شهري را تلطيف ميکند و با همه مشکلات حال مردم را خوب ميکند. گمان ميکنم با اين نوع رفتارها، تصميمهايي گرفته ميشود که اصلا درست نيست و بيشتر سليقهاي است.
بابک رياحيپور، آهنگساز:
حضور گروههاي موسيقي خياباني در هر کشور ديده ميشود و اين امر بسيار رايج است. نميدانم چرا اين همه سختگيري وجود دارد. بسياري از اين گروهها افراد مستعدي هستند که بهدليل نبود جايي براي اجرا و امرار معاش در خيابانها حضور دارند. با توجه به اينکه ارگانهاي دولتي ما حمايتي نيستند، بنابراين نميتوان انتظار حمايت داشت اما حداقل به اين گروهها سخت نگيرند. زدن ساز و خواندن در خيابان آفت نيست. بايد نوع نگاهها به اين فعاليت تغيير کند.