در شماره گذشته به این مهم اشاره داشتیم که مرز میان ایمان و نفاق بسیار رقیق بوده و شناسایی آن بسیار مشکل میباشد همچنین در تعریف حرکت به سمت ایمان این توضیح را ارائه دادیم که اگر اعمال فردی در خلوت و در میان دیگران به یک گونه باشد یعنی ریا همراه او نباشد،
اولین گام در مسیر دور شدن از نفاق و حرکت به سمت ایمان در او صورت گرفتهاست همچنین اوصاف و صفاتی که بر هر موجودی مترتب است را به سه دستهبندی تقسم کردیم:
1- آن صفت به صورت موردی بر چیزی مترتب میشود،2- آن صفت به صورت ویژگی دائمی و همیشگی آن درآمده است، 3- به صورت صفت ذاتی و جدایی ناپذیر آن چیز است.
باید گفت صفات خوب و نیکیها در مورد اهل بیت (علیهم السلام) جزء دسته سوم قرار میگیرد؛ بدین معنا که صفات ذاتی و جزء لاینفک آنها میشود.
خداوند در انسان ظرفیتی را قرار دادهاست که انسان با خودسازی میتواند به درجهای نزدیک به عصمت دست یابد و به تعبیری «مِنٌا اهل البیت» شود؛ بدین معنا که تمام افراد ظرفیت رسیدن به درجه عصمت اهل بیت البته از نوع اکتسابی را دارند اما نکته مهم در این است که همگان طالب رسیدن به این مقام نبوده و چنان در دنیا غرق میگردند که حتی از میزان عصمتی که در دوران کودکی خود نیز داشتهاند فاصله میگیرند.
باید گفت جناب سلمان فارسی از افرادی بود که توانست از این ظرفیت وجودی خود، کمال استفاده را نماید. ایشان با اختیار خود و برای ارتقای سطح وجودیاش به دنبال آخرین منجی که همان پیامبر(ص) بود حرکت کرد و در آخرین لحظات عمر خود در کنار جانشین ایشان یعنی حضرت علی (علیه السلام) ایستاد. از این روست که سلمان «منا اهل البیت» میشود.
در نتیجه باید گفت ما باید تلاش کرده و به سمت و سویی حرکت کنیم که صفات و ویژگیهای پسندیده، در ما ملکه شده و با ذات و سرشت ما آمیخته گردد.
مثال دیگر را میتوان با ارائه ویژگیهای مترتب بر مال و ثروت توضیح داد:
درباره اوصاف و صفاتی که بر مال و ثروت حلال مترتب میگردد نیز سه ویژگی حاکم است:
1- در اولین درجه وجودی، مال حلال میشود.
2- بالاتر از مال حلال، مال طیب است.
فرق حلال و طیب این است که در مال حلال فرد سعی میکند در کسب مال خود وجوه شرعی را رعایت فرماید اما در مرحله بالاتر که مخصوص مال طیب است، فرد علاوه بر رعایت وجوه شرعی مربوط به کسب و کار، به اعمال شرعی خود نیز (در زمان خود و بدون تاخیر) رسیدگی میکند؛ مثلا موقع نماز کار را تعطیل کرده و به اقامه نماز میپردازد.
3- بالاترین مرحله مال و یا به طور کلی هر موجود دیگری، طاهر بودن است. یعنی پاکی و طهارت جزء لاینفک ذات آن موجود است و کسی که طاهر باشد، هیچگونه ناپاکی برای او متصور نمیباشد. از این روست که خداوند در شان اهل بیت آیه تطهیر را نازل کرده و میفرماید:
إِنَّما يُريدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَکُمْ تَطْهيراً(1)
«خداوند قطعاً میخواهد پلیدی را از شما اهل بیت ( پیغمبر ) دور کند و شما را کاملاً پاک سازد.»یعنی طهارت جزء ذات اهل بیت میباشد و هر فعلی که از ایشان سر بزند خیر است.
گاهی انسانهای عادی به دلیل عدم شناخت درست از نفس خود، دچار توهم ایمان میشوند؛ یعنی خود را به شدت مومن و معتقد دانسته و تمامی کارهای خود را صحیح میپندارند؛ این افراد پس از مدتی به سمت سراشیبی سقوط حرکت میکنند. مانند زبیر که نزدیک بود از اهل بیت شود اما در نهایت به جایی رسید که در مقابل امام زمان خود که از اهل بیت بود، ایستاد.
در نهایت باید گفت، هرچه که اصل وجودیاش از آن خدا گردد به سمت پاکی و طهارت حرکت میکند و در صورت دوری از خداوند، رجس و ناپاکی و نفاق، جای آن را میگیرد.
ادامه دارد...
برگرفته از سخنرانی استاد رائفی پور با موضوع حقیقت نفاق/ فاطمیه 94/ هیئت عشاق الحسین(علیه السلام)
پینوشت:
1- احزاب/33
کد مطلب: 24369 | تاریخ
و ساعت انتشار: 1394/04/13 02:29:15 ب.ظ |
تعداد بازدید: 3260